EIAC 2022

EIAC 2022: Euroopan mestaruuskisat koronan mainingeissa, upeassa Areena- hallissa Seinäjoella
Jarkko Lehtinen
EIAC 2022 -kilpailun tukihenkilö ja FFAA:n delegaatti kirjoittaa
Tapasin Kuivalaisen Pentin ensimmäisen kerran Unkarin EM- hallikisoissa vuonna 2018, missä toimin joukkueenjohtajana. Hän oli Jorelta kuullut, että minun kanssani kannattaa aloittaa keskustelu omista hallikisoistamme. Penalla oli heti esittää ideoita kisoja silmällä pitäen: kisahalli oli jo alustavasti katsottu Seinäjoella, lisäksi ensimmäiset suunnitelmat kisojen logosta olivat jo harkinnassa. Löysimme yhteisen sävelen saman tien. Tästä pääsimme mukavasti liikkeelle.
Kevään ja seuraavan syksyn aikana toimimme hieman ”välimaastossa”. Vielä oli riittävästi matkaa itse kisoihin, ehkä jopa liikaa. Toisaalta IFAA ei tehnyt asiaa meille liian helpoksikaan. Opin tuntemaan, miten IFAA:n päätöksenteko toimii ja valitettavasti silloin tällöin se turhautti: tänään päätettiin ja jonkin ajan kuluttua asiaa ei oltukaan päätetty, ainakin siltä minusta tuntui. Saimme erilaisia kotitehtäviä, piti korjata budjetteja ja suunnitelmia. Joskus tuntui siltä, että mitä paremmin teimme työmme, sitä enemmän meitä kyykytettiin…
Sitten tuli korona.
Seuraavat vuodet olivat kisojen järjestelyjen kannalta epätoivoisia, kun kukaan ei osannut sanoa, milloin korona loppuu. Myös suomalaiset viranomaiset olivat epämääräisiä. Nämä seikat vaikuttivat ilmoittautuneiden määriin. Ihmiset eivät halunneet riskeerata rahojaan niin epämääräisessä vaiheessa. Tällöin mekään emme voineet sitovasti varata hallia, kun kisojen onnistuminen oli epävarmaa. Tilanne meni niin pitkälle, että lopullinen päätös IFAAn puolelta oli sovittu tehtäväksi vasta 31.1.2022, puolitoista kuukautta ennen kisoja. Samana päivänä, aamulla, kuulimme uutisista, että Marin kertoi, että Suomi luopuu kaikista rajoituksista muutaman viikon kuluttua. Illalla sitten IFAA:n kokouksessa kerroin tämän ja sotkuisten vaiheiden jälkeen IFAA lopulta hyväksyi kisat. Tässä myrskynsilmässä yritimme Penan, Ari Tuokkolan sekä Rampe Pihlajaniemen kanssa olla viilipyttyjä. Kai me jotenkin onnistuimme.
On selvää, että korona vaikutti negatiivisesti osallistujien lukumäärään. Alun perin ilmoittautuneita oli noin 350 ampujaa. Peruutuksia tuli viime metreillä noin 100, jolloin kisoissa oli noin 250 ampujaa. Onneksi olimme kuitenkin erittäin huolellisesti ja tinkimällä sekä itse tekemällä varmistaneet, että kisojen talous pysyi tasapainossa.
Kisojen juoksutus toimi loistavasti. Pena oli suunnitellut kaiken viimeiseen asti ja hänen kisatiiminsä toimi erittäin jouhevasti. Tulospalvelu oli virheetöntä ja kierrokset ammuttiin ajallaan. Itse halli oli kerrassaan toimiva ja tilava. Kaikki toiminnot saatiin erinomaisesti mahtumaan halliin ja oli silmiinpistävää, miten ampujat siellä viihtyivät. Kuulen edelleen eri maiden delegaattien silloin tällöin mainitsevan Seinäjoki, kukin omalla aksentillaan ja suurella arvostuksella. Osoitimme IFAA:lle, että me suomalaiset osaamme järjestää erinomaisia kisoja ja toimimme luotettavasti.
Penan rooli kisojen järjestelyissä on ollut ratkaisevan tärkeä. Hän suunnitteli ja teki kisoja useita vuosia tavattoman päämäärätietoisesti. Kun joissakin tilanteissa oli hetkiä, jotka ennakoivat taloudellisia tappioita, hän yksituumaisesti totesi minulle: jos tappiota tulee, maksan ne itse. Olen ylpeä, että sain toimia kumppaninasi koko EIAC:n elinkaaren, sen syntyhetkestä loppulaskelmiin asti. Ilman sinua nämä ikimuistoiset kisat olisivat jääneet tekemättä.
EIAC:n avainhenkilöt
Pentti Kuivalainen Kilpailunjohtaja
Ari Tuokkola Kilpailun järjestelijä ja hankinnat
Raimo Pihlajaniemi Kilpailun järjestelijä ja rakentaja
Ilmo Leino Tulospalvelu
Vesa Kankaanpää Ratapalvelut
Jarkko Lehtinen Kilpailunjohtajan tuki sekä delegaatti
Anneli Lehtinen FFAA:n tukihenkilö
Minna Kajuutti FFAA:n tukihenkilö