Mika Vesanen

Saavutukset kansainvälisissä kisoissa
Kansainväliset kisat
- WIAC 2023, Kent, England, AMTR, kulta (sarjassa 14 osallistujaa)
- EIAC 2022, Seinäjoki, AMTR hopea (osallistujia 10)
SM-tasolla
- Lisäksi Mikalla on erinomaista kansallista menestystä ja lajin eteen tehtyä työtä seuratasolla FFAA:n alaisissa SM-kilpailuissa.
Mikan kertomaa
Mikan ensikosketus jousiammuntaan tapahtui pikkupoikana sen melko perinteisen kaavan mukaan: jouskari väsättiin sähköasennusputkesta ja puotinarusta, nuolet naapuruston tädin kukkapenkistä ”saaduista” kukkakepeistä ja sulitukset kontaktimuovista.
Teini-iän lopulla onnistui tutustuminen taljajouseen Kuopiossa Niiralan montussa mutta nuoren miehen hektisen elämän ja kyltymättömien mielenkiinnon kohteiden vuoksi touhu näivettyi hyvin nopeasti. Vuosituhannen alussa kipinä syttyi uudelleen ja taljahankinnan jälkeen joitain vuosia kului Ukonnuolet ry:n riveissä vain hiipuakseen hitaasti suvantovaiheeseen muiden harrastusten viedessä suuren osan ajasta.
Jonkun aikaa ”seurattomana” seikkailtuaan Mika päätyi taljoineen Maunulaan ja Artemis ry:n riveihin. Verkkokaupassa jotain taljahärpäkettä etsiessään Mikan silmiin sattui yksiosainen tradivastakaari. Jousen visuaalinen kauneus ja yksikertaisuus kiehtoivat ja tilattavahan se oli. Siitä alkoi perehtyminen ja opettelu, joka jatkuu edelleen. Tätä nykyä 99 % jousiammuntaradalla käytettävästä ajasta meneekin tradivastakaarella nuolia tauluun viskoessa. Silloin tällöin mukaan lähtee lonkkari tai jopa talja, eihän niitä turhan panttina sovi seinällä roikottaa.
Tarkkuuslajien parissa nuoresta lähtien aikaansa viettäneen miehen mielenkiinto alkoi vetämään kilpailemisen suuntaan. Kilpailut ovat kuitenkin niitä tilaisuuksia, joissa on pakko mennä oman tutun ja turvallisen mukavuusalueen ulkopuolelle selvittääkseen, mikä se oma todellinen tekemisen taso on paineen alla stressihormonien jyllätessä kropassa. Se on eräänlainen arvokas oppitunti omasta itsestä. Artemiksessa oli aktiivista ja yllyttämiseen taipuvaista FFAA-porukkaa ja niinpä seurakilpailuista teki mieli lähteä kokeilemaan kykeneväisyyttään SM-kisoihin, jotka täyttivätkin palkintokaappia kiitettävällä tahdilla. Noilla reissuilla roimasti FFAA-kisoja kiertäneet saivat yllytettyä mukaan vuonna EIAC 2022 -kilpailuihin. Noista sisähalli EM:stä kotiin tuomisina oli joukkuekulta, kilpakaverin kanssa jaettu EE/ME-tulos ja yhdellä vaivaisella pisteellä voittajasta oli tyytyminen hopeamitaliin. Nälkähän siitä hopeasta jäi ja 2023 Englantiin suuntautuneen WIAC-reissun tuliaisina oli MM-titteli sekä kokonaiskilpailun ME-pisteet.
Jousiammuntaan perehtyminen, tai voisiko sanoa syvään päähän hyppääminen, on ollut mielekästä ja koko ajan uuden opettelua. Valmiiksi ei tule koskaan ja sekös Mikan mielenkiinnon on pitänyt yllä. Pelkkä mielenkiinto ei kuitenkaan kannattele loputtomiin, ja mieheltä muita syitä kysyttäessä vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä: seura- ja kilpakumppanit, yhteisöllisyys ja harrastuskavereilta saatu pyyteetön apu, tuki ja opastus. Kivaakin on ollut, siitä tämä yhteisö on pitänyt huolen. Eräs komeaviiksinen skotti EM-kisoissa kiteytti jouskarifilosofiansa hyvin: ”The most important thing in archery is to have fun!”. Eipä tuota kaiketi voi paremmin sanoa!